Kasvisruokapäiväkeskustelun jälkimaininkeja

Helsingin kaupunginvaltuuston keväällä 2010 käymä keskustelu koulujen pakollisesta kasvisruokapäivästä toimii oivana esimerkkinä nykyaikaisen digitaalisen median mahdollisuuksista.

Helsinkinava jakelee tallenteita kaupunginvaltuuston kokouksista. Kaupunginvaltuuston kokouksen 17. helmikuuta 2010 järjestetyn kokouksen tallenteesta tehtiin nopeasti YouTube-kooste, jota välitettiin ahkerasti Facebookissa ja muissa sosiaalisen median palveluissa. YouTube-video on kerännyt maaliskuun 2010 loppuun mennessä noin 80 000 katselukertaa ja 500 kommenttia.

Videoon voi ottaa monta näkökulmaa. On selvästi hyvä asia, että kaupunginvaltuustojen toiminta tulee merkittävästi läpinäkyvämmäksi aikaisempaan verrattuna. Läpinäkyvyys on tässäkin tapauksessa ollut taatusti merkittävä tekijä keskustelun aktivoinnin näkökulmasta.

Ongelmiakin on: kaupunginvaltuutettujen esittämistä lausunnoista voidaan poimia tiettyä näkökulmaa tukevia otteita ilman laajempaa asiayhteyttä. Myös tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset ovat ongelmallisia: verkkoon julkaistut tallenteet eivät lähtökohtaisesti ole muokattavissa kenen tahansa toimesta elleivät palvelun käyttöehdot toisin määrittele.